Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

САЩ официално обявиха Huawei и ZTE за „заплаха за националната сигурност“

Компаниите не са отговорили на запитването за коментар след решението на Федералната комуникационна комисия

САЩ официално обявиха Huawei и ZTE за „заплаха за националната сигурност“

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Федералната комуникационна комисия (FCC) на САЩ официално определи Huawei и ZTE като заплаха за националната сигурност, пише CNBC.

Това означава, че компаниите в страната не могат да използва правителствената програма за субсидии на стойност 8,3 млрд. долара, известна като Universal Service Fund, за да купуват или поддържат всякакво оборудване или услуги от двата китайски телекомуникационни гиганта. 

„С днешните заповеди и въз основа на огромната тежест на доказателствата Бюрото за обществена безопасност и вътрешна сигурност към FCC определи Huawei и ZTE като заплаха за националната сигурност на американските телекомуникационни мрежи и за нашето 5G бъдеще“, обяви председателят на FCC Аджит Пай.

Решението формализира явния вот на FCC през ноември, в рамките на който обявиха и двете китайски компании за риск за националната сигурност.

Още по темата

Huawei и ZTE не са отговорили на запитването за коментар, когато от CNBC са се свързали с тях.

Най-новият ход на Вашингтон е пореден удар по Huawei и ZTE, надграждайки по-широката кампания на страната от последните 18 месеца срещу тях. Миналата година Huawei беше поставена в черния търговски списък на САЩ, а нова регулация от май има за цел да откъсне технологичния гигант от доставките на ключови чипове.

Освен това администрацията на Доналд Тръмп се опитва да убеди други страни да блокират Huawei от пускането на техните 5G мрежи. Държави като Австралия и Япония последваха примера. Индия също се колебае как да постъпи предвид по-големите геополитически пробеми с Китай. Въпреки това страни като Великобритания пренебрегнаха исканията на САЩ и гарантираха на Huawei ограничена роля в 5G мрежата.

Критиците на Huawei и ZTE твърдят, че тяхното оборудване може да бъде използвано от Пекин за шпионаж.

„И двете компании имат близки връзки с Китайската комунистическа партия и с военния апарат на Китай, и двете компании са обект на китайски закон, който ги задължава да работят с китайските разузнавателни служби“, коментира Пай. Той визира закон за националната сигурност в Китай, който принуждава компаниите да предават данни на правителството, ако бъдат помолени да го направят.

Huawei многократно е казвала, че никога не би предоставила данни, ако правителството ѝ поиска такива.
„Не можем и няма да позволим на Китайската комунистическа партия да използва слабости в мрежата и да компрометира нашата критична комуникационна инфраструктура“, коментира Пай.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Телекомуникации
Ericsson: 5G абонаментите в света ще надминат 580 млн. до края на 2021 г.